<
Upozorňujeme kupující, že vzhledem k ruční výrobě se mohou jednotlivé kusy výrobků od vzoru lišit.

Co o legínách možná ještě nevíte

stručná historie legín

Muži stále tvrdí, že legíny nejsou pro ně, přitom napočátku své existence byly legíny součástí právě jejich garderoby.

Dle historických pramenů páni oděv podobný legínám nosili již ve 14. století ve Skotsku. V podobě dvou dlouhých nohavic sahající až do pasu ušité z kůže je muži nosili na lov, jiné, vyrobené z kovových ok jako součást vojenské výstroje. Z těchto nohavic později vznikly punčochy velmipřipomínající legíny. Tuto spodní vrstvu, muži nosili pod kalhotami v období renesance po celé Evropě.

historie1aLegíny nosili také američtí indiáni. Dvě samostatné nohavice upínali pomocí řemínků k opasku od bederní roušky. Od nich se pak inspirovali kovbojové.

A ŽENY, POZOR!, až v 19. století se „legíny“ objevily v dámských skříních. V té době se začaly nosit spodní kalhoty, podobné legínám, pod krynolíny.

historie4 

V moderní době se legíny dostávají na výsluní v padesátých letech 20. století - Capri kalhoty, Kaliopky.

historie2

V 80. letech se staly idálním oděvem pro lekce aerobiku. Známé hudební osobnosti (Madonna, Rod Stewart) jimi doplňují při vystoupeních své kostýmy. Toho si všimli módní návrháři (Jean Paul Gaultier, Kenzo) a legíny se postupně dostávají na přehlídková mola.

 historie3

a pánové se upnutých legín nevdali...

Od té doby je popularita, nyní velmi oblíbených legín, proměnlivá. Na běhání, na jógu, na lenošení, do města, na party, do přírody, na spaní… Záleží jen na vás kam v nich vyrazíte a pokud jsou legíny originální, může tento jednoduchý oděv váš outfit příjemně ozvláštnit. :-)

BavLeg vyrábí legíny z látky složené z 94 % biobavlny a 6 % elastanu (vytahaná kolena nehrozí). Sice se nelesknou, ale zase se nebudete „pařit“. Originální jsou každé hlavně díky ručnímímu potisku látky, ke kterému využíváme vlastní matrice a přírodní barvy.