<
Upozorňujeme kupující, že vzhledem k ruční výrobě se mohou jednotlivé kusy výrobků od vzoru lišit.

Textilní certifikáty - 2.díl

Další textilní certifikát, který si představíme, je celosvětově uznávaný a má pro výrobu textilií z organických textilních vláken ty nejpřísnější normy. Organická vlákna pocházejí ze zvířat či rostlin, jedná se například o vlnu či bavlnu. Tento certifikát zaručuje, že celý proces výroby proběhl bez použití chemie, s ohledem na životní prostředí a byly dodrženy etické i sociální standardy.

gots-logo_rgb_2018_transp_72dpi-d4465ef0 

GOTS - GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD (Celosvětová norma ekologického textilu)

Pro získání certifikace GOTS je prověřováno dodržování zásad v průběhu celého dodavatelského procesu.

Příklad: Koupíte si bavlněné tričko s označením GOTS.

Máte tedy záruku, že semínko bavlníku není chemicky ošetřeno, bavlníkové tobolky nesbírají malé děti, při výrobě příze se neznečišťují odpadní vody a při šití trička si nepřijdou na své žádní vykořisťovatelé.

hem celého procesu zpracování ekologických vláken musí být tato vlákna oddělena od produktů z vláken neorganických a musí být jasně označena. Je zakázáno používat syntetické látky, jako jsou toxické kovy, rozpouštědla, geneticky modifikované organismy, formaldehydy a další. Všechny chemikálie (např. barviva, pomocné chemikálie), musí splňovat základní požadavky na toxicitu a biologickou rozložitelnost. Veškerá bělidla musí být na bázi kyslíku. Je povinností, aby obalový materiál pocházel z recyklovaného zdroje a nesmí obsahovat polyvinylchlorid.

GOTS také vyžaduje, aby o průběhu zpracování mokrým způsobem firmy vedly podrobnou dokumentaci – záznamy o používání chemických látek, o spotřebě vody a energie, o způsobu čištění vody. Odpadní vody ze všech zpracovatelských postupů musejí být zpracovány ve funkčních čistírnách odpadních vod.

V neposlední řadě je kontrolováno etické zacházení s pracovníky -  dodržování bezpečnosti práce a čistota na pracovišti, přiměřená pracovní doba, výše odměny musí být nad hranicí životního minima, samozřejmostí je zákaz hrubého zacházení s pracovníky a hlavně zákaz dětské práce.

 

 

GOTS rozlišuje dva stupně:

Organický / bio – musí obsahovat minimálně 95 % organických vláken a ≤ 5 % anorganických přírodních nebo syntetických vláken.

Vyrobeno z x % organických látek – musí obsahovat minimálně 70 % organických vláken a ≤ 30 % anorganických vláken, ale nejvýše 10 % syntetických vláken.

Pouze textilie vyrobené a certifikované v souladu s ustanoveními této normy mohou nést označení GOTS.

 

Zdají se vám všechny výše zmíněné podmínky zcela samozřejmé? My bychom přece nešli pracovat někam, kde by nás mlátili rákoskou a nutili nás bez jakéhokoli zázemí pracovat třeba až 18 hodin denně. Bohužel společnost v některých zemích je stále taková, a proto potřebujeme tyto certifikáty, které chrání pracovníky i přírodu a garantují pro nás již zcela běžné věci.