<
Upozorňujeme kupující, že vzhledem k ruční výrobě se mohou jednotlivé kusy výrobků od vzoru lišit.

Textilní certifikáty - 1. díl

Pokud již víte, že textilní průmysl je druhým největším znečišťovatelem životního prostředí, a není vám to jedno, měli byste znát typy textilních certifikátů.

Velké obchodní a oděvní řetězce totiž mohou této vaší neznalosti využít a obalamutit vás certifikátem, který se tváří jako nejlepší, ale není tomu tak. Ne vše, co má nějaký certifikát, je nutně „čisté“.

Jelikož existuje certifikátů nespočet, a ne všechny pocházejí od světových organizací, soukromé firmy si často vytvářejí svá vlastní „zelená“ označení. V následujících týdnech vám některé z nich představíme blíže.

Začneme certifikátem, který je mezinárodní a je uváděn téměř na všech textilních výrobcích, nebo by alespoň měl být. Je to totiž certifikát, který zaručuje, že výrobek je vyroben ze zdravotně nezávadných materiálů!

 

OEKO_100_MIMAKI_ENGLISH

Öko-Tex Standard 100 (Oeko- tex Standart 100)

Tento mezinárodní certifikační systém pro kontrolu textilií vznikl v roce 1992 a testování probíhá v 17 zkušebních ústavech, které mají pobočky ve více než 40 zemích světa. Pro jeho získání se u předložených vzorků textilií zkoumá obsah chemických látek, těžkých kovů, konzervantů, hodnota pH a také nezávadnost barviv (přítomnost alergeních a karcinogenních složek).

Öko-Tex Standard se dělí do čtyř tříd:
třída I. označení pro výrobky vhodné pro děti do tří let,
třída II. oděvy přicházející přímo do styku s pokožkou (halenky, košile, spodní prádlo),
třída III. oděvy nepřicházející přímo do styku s pokožkou (kabáty),
třída IV. ostatní textilní výrobky (závěsy, textilní podlahové krytiny, matrace).

Nic víc než zdravotní nezávadnost (ta by snad v dnešním světě měla být samozřejmostí) certifikát s kytičkou nezkoumá. A i když jsou kritéria pro jeho získání stále zpřísňována a mezní hodnoty v mnoha případech výrazně přesahují platné národní i mezinárodní normy, neměli byste se tímto certifikátem nechat ukolébat dojmem, že se jedná o výrobky „s čistým svědomím“.

Pokud vám tedy záleží i na životním prostředí a podmínkách za jakých pracují ti, pod jejichž rukama oblečení vzniká, měli byste vyhledávat vyšší certifikáty. Ten nejznámnější z nich vám představíme už v dalším dílu našeho seriálu o textilních certifikátech.